Turşu Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 2 kg salatalık
- 1 kg yeşil biber
- 1 kg yeşil domates
- 1 kg kelek
- 3 baş sarımsak
- 5 yemek kaşığı kaya tuzu
- 2 çay bardağı sirke
- 1 yemek kaşığı şeker
- 1 tatlı kaşığı limon tuzu
- 1 avuç nohut
- 200 gr kadar acı cin biber
- Maydanoz
- 2 lt su
Turşu yapmanın önce püf noktaları
- Turşu kurmak için kullanacağınız sebze ve meyveler sert, taze ve diri olmalı, kabuklarının parlak görünümlü ve zedelenmemiş olmasına dikkat edilmelidir ve çok iyi yıkanmalıdır.
- Turşu yaparken mutlaka iri taneli kaya tuzu kullanılmalıdır.
- Turşuya koyacağınız tuz miktarını ayarlamak için tuzu suda eritip tadına bakabilirsiniz. Tuzlu suya atılan taze yumurta suyun üstüne çıkarsa tuz miktarı turşu için yeterli demektir.
- Turşu yaparken kaynatılmış soğutulmuş içme suyu konmalıdır.
- sebze ve meyveler mutlaka iğne ile birkaç yerinden delinmelidir.
- Turşu kurarken cam kavanozlar tercih edilmelidir.
- Turşunun çabuk olması fermantasyonu için bir avuç nohut atılmalıdır.
- Turşuya eklenecek tane karabiber defne yaprağı ve kereviz yaprakları hoş bir aroma ve lezzet verir.
- Turşu kavanozları sıkıca kapatılıp serin karanlık bir yerde saklanmalıdır.
- Turşu açıldıktan sonra da buzdolabında saklanmalıdır.
Yapılışı:
- Kavanozlara nohut atıktan sonra karışık sebzeler yerleştirilir.
- Aralarına sarımsak atılır.
- En üste maydanoz konur ve suyu için sirke, tuz, limon tuzu, şeker karıştırılır ve içme suyu ile karıştırılarak kavanoza dökülür.
- Kapağı kapatılarak serin karanlık bir yere kaldırılır.
- Yaklaşık 20_25 gün içinde turşunuz hazır.