E Vitamini Olan Sebze ve Meyveler
Sağlıklı bir beslenme için vücut için gerekli olan tüm vitamin ve minerallerin alınması gerekir. Birçok hastalık be vitamin ve minerallerin yeterince alınamamasından dolayı bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu ortaya çıkar. Vücut için gerekli olan her şey besin maddelerinde mevcuttur. İşte burada esas önemli husus neyi ne kadar tükettiğimiz ya da tüketmediğimizdendir. Bu yüzden hangi besinlerde hangi vitaminlerin var olduğunu bilmek ona göre tüketmekte fayda vardır.
E vitamini antioksidan özelliği taşır. Yağda çözülebilir. Metobalizmayı güçlendirir. Kanser gibi ciddi hastalıklara yakalanma riskini azaltırken katarakt, kalp hastalıklarından da korur. Cilt ve saç sağlığı için de E vitamini önemlidir.
E vitamini tüketilmediği takdirde beden hareketlerinde zorluk ve bozukluk, nörolojik sıkıntılar ortaya çıkabilir. Çünkü vücuda girmesi gereken E vitamini yeterli düzeyde alınmaz ise kandaki kırmızı kan hücrelerinin yaşam süresi azalır. Böylece bağışıklık sistemi de zayıflar.
E vitamini yağda çözünür. Bu yüzden yağ tüketimi de yeterli olmalıdır.
Günlük alınması gerektiği kadar E vitamini alındığı düşünülmüyorsa ya da vücutta E vitamini eksikliği çıkıyorsa doktor tavsiyesi ile birlikte E vitaminini takviye eden ilaçlar kullanılabilir.
E vitamini içeren birçok besin maddesi vardır. Ama bunlar arasında sebze ve meyveleri sıralarsak:
1- Ispanak: Özellikle kış aylarında sofraların vazgeçilmezidir.
2- Domates: Her öğün sofralarda yerini alabilen domates içindeki E vitamini ile de daha birçok vitamin ve minerali bünyesinde barındırır. Çok farklı çeşitlerde tüketilebilen domates mevsimde bol bol alınıp tüketilmelidir.
3- Kivi: Lezzetli ve tercih edilmesi gereken meyvelerdendir.
4- Brokoli: Sebzeler arasında sıklıkla tüketilmese de son yıllarda farklı şekillerde yapılan salatalarıyla gündeme taşınmaya başlamıştır.
5- Avakado: Çok yaygın olmayan bir meyve olmakla birlikte içindeki E vitamini olduğu bilindikten sonra mutlaka tüketilmesi gereken meyveler listesine alınmalıdır.
6- Kırmızı dolmalık biber: Kırmızı dolmalık biber diğer biberlerden E vitamini içermesi ile ayrılır. Bu anlamda E vitamini alınmak isteniyorsa dolma da tercih kırmızı dolmalık biberden yapılandan olmalıdır.
7- Pazı: Dolmasıyla meşhur olan pazı farklı şekillerde tüketilir. Daha çok Karadeniz Bölgesinde tüketimi daha yoğudur.
8- Karalahana: Pazı gibi karalahana da Karadeniz Bölgesinde daha çok tüketilir ve dolması da çok meşhurdur.
9- Maydanoz: Birçok yemeğin ve salatanın içinde yerini alan maydanoz her mevsim tüketiciye ulaşan Pazar listelerinin vazgeçilmezlerindendir. Çünkü girdiği tüm yemek ve salatalara güzel bir koku ve tat verir. Kurutulmuş maydanozda da E vitamini mevcuttur.
10- Balkabağı: Balkabağı adı üzerinde bal gibi tatlı bir kabaktır. Tatlısının tadı muhteşemdir, ayrıca çorbası da yapılmaktadır. Süs bitkisi gibi de kullanılan bal kabağı barındırdığı lezzetten dolayı mutlaka tüketilmesi gerekir.
Bu sebze ve meyvelerin dışında ay çekirdeği, kırmızı toz biber, badem, çam fıstığı, fındık ezmesi, kuru kayısı, fındık ve kabak çekirdeği E vitamini bakımından oldukça zengindir. Her şeyde olduğu gibi azı karar çoğu zarardır. Buna göre tüketim yapılmalıdır.