Aşure Nasıl Yapılır?
Malzemeler
- 2 su bardağı aşurelik buğday
- 2 yemek kaşığı pirinç
- 2 su bardağı haşlanmış nohut
- 2 su bardağı haşlanmış fasulye
- 150 gram kuru kayısı
- 150 gram kuru incir
- 150 gram kuru üzüm
- 1,5 su bardağı fındık
- 2 litre su (buğdayları pişirmek için)
- 4 litre sıcak su
- 1 tatlı kaşığı karanfil
- 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
- 1,5 su bardağı sıcak süt
- 3 su bardağı toz şeker
- 1 tutam tuz
- 1 tutam karabiber
Yapılışı
- İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayalım.
- Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Sarı suyu süzelim. Aynı işlemi tekrarlayalım ve süzelim.
- 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım.
- Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.
- Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
- Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
- Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
- Suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.
- Süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
- Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere paylaştıralım.
- Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.