Vücut hücrelerimizin dengeli ve düzenli çalışması, yaşam kalitemizin artması için, yeterli miktarda ve zamanında beslenmek hayati önem taşımaktadır. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Bunlar yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerdir. Besin ihtiyacımızı karşılamak ve dengeli beslenmek için de bazı yiyecekleri çiğ tüketirken, bazılarını da pişiririz. Pişirilirken yumuşayan besinlerin çiğnenmesi ve sindirilmesi kolay olur. Aynı zamanda […]
Tavuk sadece proteinlerin değil, aynı zamanda pek çok önemli vitamin ve mineralin zengin kaynaklarından biridir. Burada tavuk etinin besin değerleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz. Tüm dünyada restoranların % 90’ından fazlası, tavuk hizmet vermektedir. Bu restoranlardaki tavuk siparişlerinin yarıdan fazlası ise kızarmış tavuktur. Tavuk, vücuttaki bir dizi hayati fonksiyonu gerçekleştirmek için gerekli, zengin bir protein kaynağıdır. Proteinin […]
Türkiye, dört bir köşesinde peynir üretimi yapılan bir peynir cenneti gibidir. Her bir çeşidi farklı lezzetler barındıran, değişik yöntemlerle hazırlanan ve sadece kahvaltıda değil, günün her saatinde ve öğününde yenilebilen birbirinden güzel peynir çeşitleri ülkemizde üretilmeye devam etmektedir. İşte karşınızda ülkemizde üretilen ve dünyaca ünlü peynir çeşitlerinin de bulunduğu liste. Divle Obruk Peyniri: Kendine has […]
Mısır hem vitamin, hem de mineral açısından oldukça zengin bir besin kaynağıdır. Mısır, içerisinde bol miktarda potasyum ve ayrıca kalsiyum, demir, protein, sodyum, B 6 ve B 12 vitaminlerini içermektedir. Mısır’ın bir tahıl ürünü olduğu bilinmektedir. İki metre civarına kadar uzayan saplarda yetişmektedir. Mısırın en bilindik olanı ise sarı taneli olan mısır tipidir. Ancak sarı […]
Bitki çayı içmek oldukça yaygındır. Bitkiler çağlar boyunca birçok hastalığın tedavisinde kullanılmıştır. Günümüzde de ilaçların hammaddesinde yine bitkiler mevcuttur. Bu anlamda bitkilerin insan hayatında oldukça önemli bir yere sahip olduğunu belirtmek gerekir. Ama bitkilerden yararlanmak için bitkilerin etkilerini ve hangi miktarda tüketmek gerektiğini bilmek gerekir. Çünkü bazı bitkilerin oldukça güçlü etkileri vardır. Bitkisel çözümlere yönelişin […]
Vitaminler suda ve yağda çözünenler olarak iki sınıfa ayrılırlar. İnsanlar için suda çözünen vitaminler, vitamin C ve bir arada bulunma eğiliminde olan ve B kompleksi olarak bilinen vitaminlerdir. Bu maddeler, hayvan hücrelerinin tümünde metabolik tepkimelerde koenzim olarak işlev görürler. Bazı hayvanlar bu koenzimlerin bir veya birkaçını sentezleyebilirler ve doğal olarak bu koenzimler bu hayvanlar için […]
Kolajen Nedir? Vücudun bir arada tutulmasını sağlayan ve dayanıklılığını artıran, cilde esneklik kazandıran en önemli proteinlerdendir. Kolajen tendonlarda, kaslarda, ciltte ve vücudun pek çok alınanda bulunur. Vücudumuzda bulunan kolajen ailesinin 28 farklı proteinden oluştuğu kıkırdak, deri, lifli bağlarda bolca bulunduğu ve vücutta bulunan proteinlerin %25’inden fazla bir orana sahip olduğu bilinmektedir. En çok bilinen kolenler […]
Şeftali yaz aylarının sevilen meyvelerinden biridir. Sulu yapısı, aroması, nefis kokusu ile taze olarak tüketilen, meyve suyu, reçel, turta ve komposto yapımında sık kullanılan bu yaz meyvesinin özelliklerinin biraz tanıyalım. Şeftali Çin Kökenlidir Rosaceae yani gülgiller ailesine dâhil, tür adı Prunus persica olan çift çenekli bir meyve ağacı olan şeftali kendi çekirdeğinin toprağa ekilmesiyle kolayca […]
Doğal çözümler günümüzde oldukça yaygınlaşmıştır. Özellikle cilt için geçmişten bugüne çeşit çeşit maskeler, kürler hazırlanır. Çünkü cilt insanın yaşını gösteren en önemli göstergelerden biridir. Yüzdeki çizgiler, kırışıklıklar artıkça yaşlanmanın belirtileri de görülmeye başlar. Bunun için kadınlar başta olmak üzere erkeklerde cilt bakımına önem vermektedir. Cilt bakımı için en çok kullanılan maskelerden bir tanesi de ayva […]
Çikolatanın ana maddesi olan kakao, kakao ağaçlarıından elde diliyor. Kakao ağacının Latince ismi Theobroma cacao. Theobroma kelimesi “Tanrıların yiyeceği” anlamına gelmektedir. Tarihte ilk kakao ağacı yetiştiricileri yaklaşık MS 600’lerde Mayalar olarak bilinmektedir. Amerika kıtasının Avrupalılar tarafından keşfedildiği yıllarda Aztek ve İnka medeniyetleri kakao ağacı yetiştiriyordu. O dönemde kakao çekirdeklerinin kullanım amacı “chocolatl” adlı bir içeceğin […]
Kilolu olmak sağlığı olumsuz etkiler. Bunun için insanlar boyları ile orantılı kiloda olmalıdır. Ama herkes istediği kiloda olamaz. Kimisi yemeyi çok sever, kimisi çok yemese de kilo alır. Genetik faktörlerde kilolu olmakta etkilidir. Bazı insanlar çok yemese de vücutları kilo almaya meyillidir. Bu durum kilo alan insan için oldukça rahatsız edicidir. Bağırsak performansı düşük olanlarda […]
Çay, Türk toplumuna geç girmiştir ama milli içecek konumundadır. İş yerlerinde ve birçok evde neredeyse her daim çay kaynamaktadır. Çay kimileri için bağımlılıktır. Çay içmeden duramayan insanlar vardır. Çay üretimi olarak Türkiye dünyanın ilk sıralarında olduğu gibi tüketiminde de dünyanın ilk sıralarındaki yerini almıştır. Sabah kahvaltısı ile başlayan çay içimi gün boyu devam eder. Gidilen […]
Bakır genellikle bitkilerde bulunur ama kabuklu deniz ürünleri ve karideste de bulunur. Bakır bakımından en zengin besinlerden ilk üç sırayı kaju, susam ve soya fasulyesi alır. Bununla birlikte o kadar çok yiyecekte bakır vardır ki bunlardan bazıları şunlardır: sarımsak, maydanoz, ıspanak, karalahana, pazı, kuşkonmaz, pırasa, rezene, patlıcan, karabiber, böbrek, ciğer, ay çekirdeği, bal kabağı, mercimek, […]
Çin bambu ağacı, sebatkâr olabilmemiz için çok güzel bir örnektir. Çinliler bu ağacı inançlarını yitirmeden ve büyük bir sabırla büyütürler. Nasıl mı? Hemen anlatalım bu meşakkatli ağacın büyüme safhalarını. Çinliler ilk yıl bambu ağacının tohumunu eker, tohumu sular ve gübrelerler. Eee ağaç zorlu bir ağaçtır hemen Çinlilere cevap vermez tabi. Çinliler ertesi yıl ektikleri tohumu […]
Vücudun normal bir şekilde çalışması ve hayatta kalması için enerjiye ihtiyacı vardır.Bu enerji tüketilen gıdalardaki besinlerden ( karbonhidratlar, yağlar ve proteinler) temin edilmektedir.Mineraller ve vitaminler ise vücudun sağlıklı kalmasına yardımcı olan diğer önemli besinlerdir. -Kalori Miktarına Dikkat Etmek Önemlidir Bir gıdadaki kalori miktarı, o gıdada depolanan enerji miktarının ölçüsüdür.Vücut; yürüme, düşünme, nefes alma ve diğer […]
Sağlıklı bir beslenme için vücut için gerekli olan tüm vitamin ve minerallerin alınması gerekir. Birçok hastalık be vitamin ve minerallerin yeterince alınamamasından dolayı bağışıklık sisteminin çökmesi sonucu ortaya çıkar. Vücut için gerekli olan her şey besin maddelerinde mevcuttur. İşte burada esas önemli husus neyi ne kadar tükettiğimiz ya da tüketmediğimizdendir. Bu yüzden hangi besinlerde hangi […]