BAMBU AĞACI

Japonya’da dürüstlüğün, Çin’de uzun ömrün, Hindistan’da dostluğun sembolü olan bambu, buğdaygiller familyasından, 10 cinse, 1.450’den fazla alt türe yayılan ve yoğunlukla Asya’da yetişen bir bitkidir. Mutfak eşyaları üretiminde kullanılan bambular, 20 cm üzeri kalınlığa ve 30 metre uzunluğa ulaşabilen Bambuseae türüdür.

BAMBU NEDEN EKOLOJİK?

Tüm yeşil bitkilerin yaşamak için uyguladığı nefes alma metodu olan fotosentez, bitkinin havadaki karbondioksit ve güneş enerjisini kullanıp nişasta ve karbonhidrata dönüştürmesi ve karbonu kullandıktan sonra açığa çıkan oksijeni doğaya salması olarak özetlenebilir. Yani bir bölgenin ormanlık arazileri ne kadar zenginse havası o kadar temiz, yağmuru o kadar boldur.

Uzakdoğunun bol yağışlı ikliminin simgesel bitkilerinden olan bambu, fotosentez esnasında benzer ebatlardaki bitkilere nazaran %35 daha fazla oksijen üretirken, yine diğer bitkilere göre dört kat daha fazla karbondioksit soğurmaktadır. Bu davranışı nedeniyle bambu ormanları havayı en hızlı temizleyen ve dünyamıza en hızlı katkıda bulunan ormanlardır.

Bambu ürün kullanımı, talep nedeniyle endüstriyel bambu ormanlarının artmasına, bu ormanlar da doğanın temizlenmesine katkıda bulunur. Ahşap sanayinin başka hiçbir dalında böyle bir döngü bulunmaz.

Bambum üretimi arttıkça bambu ormanlarının kapladığı alan da artmaya devam ediyor.

Bambu, uygun iklim koşulları ve yeterince su bulduğunda hızla gelişip ormana dönüşmeye başlar. İlk ekimden sonra birkaç yıl boyunca yer altında köklenerek kendisine engel olabilecek bitkilerin gelişimini durdurur. İlk filizini üç, hatta bazen beş yıl sonra verir ve filizlendikten sonra 24 saatte yaklaşık bir metre uzayarak 30 metre boya ulaşır. Bu yapısı sayesinde hiçbir tarım ilacına, hormona veya ekstra katkıya ihtiyaç duymaz.

Bambunun bu kadar hızlı gelişip uzaması, yılda birkaç kez hasat edilebilmesini sağlar. Başka hiçbir ağaç türü bu kadar hızlı hasat edilemez. Herhangi bir mutfak ürünü veya mobilya yapmak için 50 yaşında bir meşeyi kesmek gerekirken, aynı ürün 2 aylık bir bambu ile de yapılabilir. Kesilen meşenin geri gelmesi 50 yıl sürerken, bambu birkaç ayda eski haline döner.

Bambu ormanları havayı temizler, işlendiğinde sağlam ürünler ortaya çıkmasını sağlayarak ahşap ürünlere sağlıklı alternatifler oluşturur.

Bugün dedemizin diktiği meşe ağacını kesip ürün yapıyoruz. Yarın torunlarımız bizim diktiğimiz meşe ağaçlarından ürünler üretecekler. Bambu kullanırsanız, 3 ay önce dikilmiş bir bambu ağacının ürününü kullanacaksınız ve elinizdeki ürün kullanım ömrünü doldurmadan önce aynı ağaç yeniden büyüyecek.

BAMBU ÜRÜNLERİN ÇEVREYE YARARLARI

Porselen, çelik, plastik… Neredeyse tüm mutfak ürünleri, kullanım ömrünü doldurduklarında endüstriyel atık halini alırlar. Çöp olarak öğütülseler veya yeniden dönüşüme girseler de az ya da çok, çevreye zarar verirler.

Bambu ürünler ise tamamen doğaldır. Ağacın en ham halinden imal edilirler. Bu nedenle herhangi bir bambu ürün kullanım ömrünü doldurduğunda ait olduğu yere, doğaya geri döner. Bir ormanda ağaç dibine bırakılan bir bambu tabağın, o ormanın toprağına ve bitki örtüsüne etkisi, herhangi bir ağaçtan düşen dalın etkisi kadardır. Tabak şeklinde olsa da aslında ağacın kendisidir, diğer yapraklar ve dallar ile birlikte doğaya karışıp gider.

Geleceğinizi düşünün. Kimyasal atık oluşturmayan ürünler kullanın.

NASIL ÜRETİLİR?

Bambum, kendi fabrikalarının yanı sıra, Çin’in birçok farklı bölgesinde, alanında uzman fabrikalarla iş birliği yapmaktadır. Kaliteli ürün üreten fabrikaların neredeyse hepsinin kendine ait endüstriyel bambu ormanı bulunur. Bu ormanlarda, fabrikanın uzman olduğu üründe kullanılacak türden bambular yetiştirilir. Mesela kesme tahtası üretiminde farklı, çorba kasesi üretiminde farklı bambu kullanılır. Bu farklılığın sebebi, ürünün kullanım esnasında maruz kalacağı ısı, nem ve deterjan kullanımıdır. Eğer bir bambu üreticisi, tüm ürünlerini aynı bambu türünden üretmeye çalışırsa, üretim maliyetleriyle birlikte ürün kalitesi de düşer. O nedenle kaliteli bambu üretiminin temelinde, ürüne uygun bambu seçimi yatar.

Bambum, ürün tasarımlarını kendi bünyesinde yapar. Bambum bünyesinde çalışan tasarımcılar, piyasa ihtiyaçlarını ve trendleri takip ederek piyasaya uygun tasarımlar çıkarırlar. Bu tasarımları temel alan prototip ürünler hazırlanıp maliyet analizleri yapıldıktan sonra, üretime geçilir. Uygun bambular seçilir, kalıplar hazırlanır ve üretim başlar.

Üretim, tamamen geleneksel ve doğal yöntemlerle yapılır. Boru şeklindeki bambu ağacının etli kısımlarından çıkarılan çubuklar, yine bambunun şekerli yapısından elde edilen doğal yapıştırıcılarla birbirine yapıştırılarak preslenir ve fırınlanır. Bu işlem iki kez tekrarlandıktan sonra ortaya ürün yapımında kullanılacak paneller çıkar.

Bu paneller, ürüne göre el işçiliği, CNC veya torna yöntemiyle ürün haline getirilir. Üretimin sonunda reçineyle zımparalanır, zeytinyağı ile yağlanır ve ürünler paketlenmeye hazır hale gelir.

Bambum’da her ürün, o ürünün kullanım amacına uygun olarak yetiştirilmiş bambu ağacından üretilir.

NASIL KULLANILIR?

Bambum ürünleri, doğru kullanıldığı takdirde uzun yıllar kullanıcısına hizmet edecek kalitede üretilmektedir. Doğru kullanım ise birkaç temel kritere dayanır.

Saklama: Bambum ürünleri, direkt güneş ışığına maruz kalacak şekilde saklanmamalıdır. Yoğun güneş ışığındaki ultraviyole ışınlar, panel içindeki yapıştırıcıların kurumasına ve ürünün çatlamasına neden olabilir. Aynı ışınlar, ürün üzerindeki reçine kaplamayı da soldurabilir.

Kullanım: Bambum ürünleri tüm gıda türlerinin servisinde kullanılabilir. 80 dereceye kadar sıcak sunumlarda, sıcak çorba, sıcak et ve balık sunumlarıyla birlikte çerez ve tatlı servislerinde de rahatlıkla kullanılabilir. Doğal reçine kaplaması sayesinde üzerindeki gıdanın doğallığına ve lezzetine zarar vermez. Ayrıca ahşap, üzerindeki sıcak gıdanın soğumasını geciktirir.

Yıkama: Bambum ürünleri, kullanıldıktan sonra mümkün olan en kısa sürede yıkanmalıdır. Kirli kalması, üzerindeki gıdada oluşabilecek deformasyonun bambuya sirayet etmesine ve ürün üzerinde lekeler oluşmasına neden olabilir.

Yıkama esnasında ılık su, yumuşak bir sünger ve mümkünse doğal deterjanlar kullanılmalıdır. (Bambum tarafından üretilen %100 doğal Bambum Pak Elde Temizleyici, hem Bambum ürünlerinde hem de diğer bulaşıklarda güvenle kullanılabilir.)

Çok kaynar su, çamaşır suyu, aktif maddesi yüksek deterjanlar ve bulaşık teli gibi tahrişe neden olabilecek temizleyiciler kullanılmamalıdır. Yıkandıktan sonra kurulanarak saklanması, ürünün kullanım ömrünü uzatacaktır.

Bakım: Bambum ürünleri, bakım için hiçbir kimyasala ihtiyaç duymaz. Sadece doğal zeytinyağı veya sedir yağı ile yağlamak, bakımın temelini oluşturur. Kuru yapısı nedeniyle normalde sos ve diğer sıvıları emmeyen Bambum ürünleri, doğal zeytinyağını bünyelerine kabul ederler. Kullanım sıklığına bağlı olarak, çeşitli zamanlarda birkaç damla zeytinyağı ile yağlanıp kurumaya bırakılması, Bambum ürünlerinin her zaman yeni görünmelerini ve daha uzun ömürlü olmalarını sağlar.

Doğru şekilde kullanılan, saklanan ve bakımı yapılan Bambum ürünleri, kullanıcısına uzun yıllar hizmet edecektir.