Aşure Nasıl Yapılır?

Malzemeler

  • 2 su bardağı aşurelik buğday
  • 2 yemek kaşığı pirinç
  • 2 su bardağı haşlanmış nohut
  • 2 su bardağı haşlanmış fasulye
  • 150 gram kuru kayısı
  • 150 gram kuru incir
  • 150 gram kuru üzüm
  • 1,5 su bardağı fındık
  • 2 litre su (buğdayları pişirmek için)
  • 4 litre sıcak su
  • 1 tatlı kaşığı karanfil
  • 1 çay bardağı su (karanfili kaynatmak için)
  • 1,5 su bardağı sıcak süt
  • 3 su bardağı toz şeker
  • 1 tutam tuz
  • 1 tutam karabiber

Yapılışı

  1. İlk olarak nohut ve fasulyeyi ayrı tencerelerde haşlayalım.
  2. Buğdayı yıkayıp, tencereye alalım, üzerine kaynar su ekleyip 10 dk kaynatalım. Sarı suyu süzelim. Aynı işlemi tekrarlayalım ve süzelim.
  3. 2 litre kadar su ekleyip, 50 dk kadar buğdayı kaynatalım.
  4. Kuru kayısı ve kuru inciri küçük küçük doğrayalım.
  5. Ardından doğradığımız bu meyveleri ve kuru üzümü geniş bir kaseye alarak üzerine sıcak su ekleyelim ve bekletelim.
  6. Yaklaşık 50 dakika kadar kaynattığımız ve yumuşayan buğdaya yıkanmış pirinç, pişmiş nohut, haşlanmış fasulye, küçük doğranmış kayısı, incir ve kuru üzümünde suyunu süzerek ekleyelim ve 15 dk kadar kaynatalım.
  7. Küçük bir cezve içerisine karanfil alalım ve suyu da ekleyerek 10 dakika kadar kaynamaya bırakalım.
  8. Suyu azalan buğdaylarımızın üzerine tekrar sıcak su ilave edelim.
  9. Süzgeçten geçirdiğimiz karanfil suyu, fındık, sıcak süt, şeker, isteğe bağlı tuz, karabiber ekleyerek karıştıralım ve yaklaşık 15-20 dk daha kaynatalım.
  10. Hazırladığımız aşuremizi tek tek cam kaselere paylaştıralım.
  11. Aşure kaselerde soğumaya yüz tutunca, üzerini fındık, ceviz, fıstık, kuş üzümü, kuru üzüm ve nar taneleri ile süsleyebilirsiniz.