Yeşil Mercimek Tarifi ve Faydası
Baklagiller familyasına ait yeşil mercimek oldukça besleyici gıdalardan biridir. Özellikle protein deposu olan yeşil mercimek aynı zamanda vitamin ve mineral bakımından da zengindir. Besleyici olmasının yanında tok tutması ve düşük kalorili olması nedeniyle kilo vermek isteyenlerin diyetlerinde bolca kullanması önerilir.
A vitamini, B grubu vitaminler , K vitamini ve C vitamini içermektedir. Fosfor, sodyum, kalsiyum, potasyum ve çinko mineralleriyle birlikte karbonhidrat da bulundurmaktadır. Ayrıca yeşil mercimekte iyot da bulunur. İçerdiği vitamin ve mineraller yardımıyla metabolizmayı hızlandırır. Aynı zamanda vücudun zinde olmasını sağlar. Vücudun kas yapısını güçlendirir. Mercimekte bulunan diyet lifleri kan şekeri seviyesinin dengelenmesinde yardımcı olur. Kanserle mücadelede yardımcı olur.
1. Tarifi
-
1,5 su bardağı yeşil mercimek (önceden ıslatılmış)
-
2,5 su bardağı su
2. Harcı
-
4 yemek kaşığı zeytinyağı
-
1 adet orta boy kuru soğan
-
1,5 yemek kaşığı domates salçası
-
1/2 tatlı kaşığı tuz
-
1 çay kaşığı karabiber
-
1 çay kaşığı pul biber
-
2,5 – 3 su bardağı su
3. Yapılışı
Yeşil mercimeği yıkayıp suyunu süzdükten sonra derin bir tencereye alın.
Üzerini 2 cm geçecek kadar su ilavesiyle kısık ateşte haşlayın.
4 yemek kaşığı zeytinyağını ayrı bir tencerede kızdırın. 1 adet küp küp doğranmış kuru soğanı, hafif pembeleşinceye kadar soteleyin.
1,5 yemek kaşığı domates salçasını ve haşlanmış yeşil mercimekleri karıştırdıktan sonra biraz daha soteleyin.
Üzerine 2,5 su bardağı su ilave edin ve karıştırıp kapağı kapalı bir şekilde pişmeye bırakın. Ocaktan almaya yakın yarım tatlı kaşığı tuz, birer çay kaşığı pul biber ve karabiber ekleyin.
Kıvam alan ve hafif sulu bir yapıda olan yeşil mercimek yemeğini dilediğiniz gibi servis edebilirsiniz.