Yemek Pişirme Tekniklerinin Beslenme İle İlişkisi
Vücut hücrelerimizin dengeli ve düzenli çalışması, yaşam kalitemizin artması için, yeterli miktarda ve zamanında beslenmek hayati önem taşımaktadır. Vücudumuzun tüm besin maddelerine ihtiyacı vardır. Bunlar yağlar, karbonhidratlar, proteinler, vitaminler ve minerallerdir.
Besin ihtiyacımızı karşılamak ve dengeli beslenmek için de bazı yiyecekleri çiğ tüketirken, bazılarını da pişiririz. Pişirilirken yumuşayan besinlerin çiğnenmesi ve sindirilmesi kolay olur. Aynı zamanda yiyecekler pişirildiğinde besin zehirlenmesine neden olan bakteriler de ölür.
Yiyecekler pişirildiğinde kimyasal değişime uğrarlar. Örneğin haşlanmış bir yumurtayı eski haline getirmek imkansızdır. Bu kimyasal değişim sürecinde besinlerin hücre duvarları yumuşadığı için hücreler birbirinden ayrılmaya başlar. Eti fırına attığımızda içerdiği su buharlaşacak ve piştikçe küçülmeye başlayacaktır.
Ancak unutulmaması gereken bir şey vardır. Yiyecekler kaynatıldıklarında besin değerlerini yitirebilirler. Bu nedenle sebze sularını soslar ve çorbalar için muhafaza etmek doğru olacaktır.
Yemek pişirirken birçok besin bir arada kullanılır. Bunlar yemeklerin tadına ve görünümlerine farklılık katarlar. Bu da dünyanın her yanında farklı yemeklerin ortaya çıkmasına neden olmuştur.
Besinlerdeki nişasta tanecikleri pişme esnasında şişerek peltemsi bir hal alır. Bu da pişen yemeğin daha kıvamlı olmasını sağlar. Çorbalarda kullanılan un bu nedenledir. Ayrıca yumurta içindeki protein de yiyecekleri pekiştirdiğinden kek yaparken malzemeleri bir arada tutmak için kullanılır.
Ateşin bulunması ile birlikte insanlar yiyeceklerini pişirerek yemek başlamışlardır. Teknolojinin gelişmesi, farklı yemek pişirme yöntemlerinin gelişmesine de yardımcı olmuştur. Yemekleri pişirirken kullanılan ısı değerleri de farklıdır. Kızartma ızgara gibi pişirme yönteminde yiyecekler dıştan içe doğru pişmeye başlar. Bu nedenle kızartılan yiyeceklerin sürekli döndürülmesi gerekmektedir. Ancak fırında pişen yiyeceklerde sıcaklık her noktada aynı olduğundan çevirmek gereksizdir. Yiyecekleri yağda kızartmak hızlı pişirme yöntemlerinden biridir. Çünkü kızaran yağın sıcaklığı çok yüksektir.
Buğulama, kaynatma gibi metotlarda ise ısının yiyeceklerin içine işlemesi için, su kullanılması gerekmektedir. Bunun nedeni suyun ısıyı havadan daha hızlı iletmesidir. Ancak bu ısı, suyun kaynama derecesi olan 100 santigratı geçmez. Eğer bu işlem düdüklü tencere ile yapılırsa yiyeceklerin pişme hızı fazlalaşır. Çünkü düdüklü tencerede suyun ısısı 120 santigrata kadar çıkar.