Tavuk Etinin Besin Değerleri
Tavuk sadece proteinlerin değil, aynı zamanda pek çok önemli vitamin ve mineralin zengin kaynaklarından biridir. Burada tavuk etinin besin değerleri hakkında detaylı bilgiler vereceğiz.
Tüm dünyada restoranların % 90’ından fazlası, tavuk hizmet vermektedir. Bu restoranlardaki tavuk siparişlerinin yarıdan fazlası ise kızarmış tavuktur.
Tavuk, vücuttaki bir dizi hayati fonksiyonu gerçekleştirmek için gerekli, zengin bir protein kaynağıdır. Proteinin aynı zamanda, kemik yoğunluğunu korumak ve osteoporozu önlemek için gerekli olduğu bulunmuştur. Tavuk tüm dünyada yaygın olarak tüketilir. Protein açısından zengin olmasının yanı sıra, aynı zamanda pek çok önemli vitamin ve mineraller içerir.
Tavuğun Besin Değerleri:
Aşağıdaki tablo bir porsiyon (100 gram) tavuk etinin besin değerleridir. 100 gram tavuk eti yaklaşık 165 kaloridir.
• Toplam Yağ 4 gram
• Doymuş Yağ 1 gram
• Trans Yağ 0 gram
• Kolesterol 85 mgram
• Sodyum 74 mgram
• Toplam Karbonhidrat 0 gram
• Protein 31 gram
Tavuk karbonhidrat, yağ ve protein metabolizması, kırmızı kan hücrelerinin üretimi ayrıca bağışıklık sisteminin güçlendirilmesi için gerekli olan B6 vitamin bakımından çok zengindir. Tavuk günlük toplam B6 vitamini ihtiyacının yaklaşık% 36’sını sağlayabilir. Bunun yanı sıra, niasin veya B3 vitamininin toplam günlük ihtiyacının yaklaşık% 72 sağlayabilir. Besinlerin metabolizması için gereklidir örneğin besinlerden enerji elde edilmesi ve sindirim sistemi, cilt ve sinirlerin düzgün işlemesi için gereklidir. Bu önemli vitaminin eksikliği ishal, dermatit, aşırı pigmentasyon, ağız ve dil iltihabı, demans ve hatta ölüme neden olabilen pellagra denilen bir hastalığa neden olabilir.
İnsan vücudu için gerekli bir diğer eser element selenyumdur ve tavuk bu mineralin günlük ihtiyacının yaklaşık% 40’ını karşılar. Selenyum zararlı serbest radikallerin yol açtığı hasarlardan koruyan antioksidan özelliklere sahiptir. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirir ve tiroid bezinin normal işleyişini sağlar. Tavuk aynı zamanda diş ve kemik oluşumu, protein sentezi ve kas dokularının bakımı, büyümesi ve onarımı için çok önemli olan yeterli bir miktarda fosfor içerir. Tavuğun fosfor içeriği önemlidir. Günlük ihtiyacın yaklaşık % 36’sını karşılayabilir. Fosfor, B6 vitamini ile birlikte böbrek ve sinir sisteminin işlevlerini kolaylaştırabilir.
Tavuk vücut için gerekli olan potasyumu sağlar. 112 gram tavuk eti yaklaşık 300 miligram potasyum içerir. Ayrıca, temel amino asitler olarak bilinen vücudun kendisi tarafından üretilemeyen bazı amino asitleri vücuda sağlar. Vücut tarafından hormon oluşumunda kullanılan çinkonun da kaynağıdır.
Tavuklar Hakkında Bazı Bilgiler:
Tavuklar, bu konuda yapılan genetik çalışmalar doğrultusunda kırmızı ve gri orman tavuğu soyundan geldiği düşünülen evcil bir kümes hayvanıdır. Tavukların ilk olarak Hindistan’da evcilleştirildikleri oradan da İran’a geçtikleri düşünülmektedir. Oradan M.Ö. 5. yüzyılda Yunanistan’a ulaştı. Ancak, bazı yeni kanıtlar tavukların ilk olarak yaklaşık 10.000 yıl önce Vietnam’da evcilleştirilmiş olduğunu düşündürmektedir. Günümüzde yaygın olarak et ve yumurta gibi önemli besin kaynakları sağladıklarından, tüm dünyada evcilleştirilmiş durumdadırlar. Tavuklar, diğer kuşlar gibi uzun mesafelere uçmak için iyi donanımlı değildir ve genellikle yaklaşık 5 – 11 yıl yaşamaktadırlar. Ancak genelde 14 haftalık iken etleri için kesilmektedir.
Genellikle tavuk derisi, yüksek miktarda yağ içerir. Besin kalitesini korumak amacıyla pişirmeden önce deri ve aşırı yağını çıkarmanız tavsiye edilir. Ayrıca, tavuğu mümkün olduğunca minimum yağ ile ya da yağ içinde pişirmeniz tercih edilir. Kızartmak yerine ızgara, fırında pişirme, kavurma ya da haşlama kesinlikle daha sağlıklı ve besleyici olacaktır.