Sağlıklı Yaşamın İpuçları
Sağlıklı yaşam için ne kadar önerilere uyulursa uyulsun hayatın farklı sürprizleri olabilmektedir. Buna karşın kişinin belli rutinlerini yerine getirirken bunu kendisi için en iyi şekilde yapması gerekmektedir. Yaşamımız boyunca bir çok çevresel ve kalıtsal faktörler yaşam kalitemizi etkilemektedir. İlk olarak sağlıklı bir yaşam için kişinin beslenmesine, dinlenmesine, psikolojik olarak mutlu ve huzurlu olmasına, çevresindeki kişilerle iyi iletişim kurabilmesine, temizliğe ve bakımına dikkat edilmesine, belli aralıklarla sağlık kontrollerinden geçmesine, spor yapmasına ve bol miktarda su tüketmesine ihtiyaç vardır.
Özellikle su ihtiyacının tam olarak giderilmesi kişinin enerjik, sağlıklı ve dinç olmasını sağlar. Gün içerisinde bazen hiç su içmeden günü bitirdiğimiz zamanlar olmaktadır. Fakat bu çok tehlikeli bir durumdur. Çünkü su yaşamın devam ettirilmesini sağlarken bir yandan da size günlük ihtiyacınız olan enerjiyi sağlar, mikroplarla savaşır. Bu nedenle günlük su tüketim sınırınızın altına düşmemeye özen gösterin ve günde en az 5 bardak su tüketin.
Sağlıklı yaşamın bir başka sırrı ise beslenme alışkanlıklarımızdır. Beslenme, yaşamsal faaliyetin en önemli unsurudur. Güne güzel bir kahvaltıyla başlayın ve gün boyunca yediklerinize dikkat edin. Ne kadar faydalı gıdalar tüketirseniz o kadar sağlıklı kalırsınız. Her besin ve besin değerinden faydalanmalı, vücudunuza çok iyi bakmalısınız. Özellikle et, süt, balık, meyve ve sebze tüketimi sizler için son derece önemlidir. Tüketilmemesi gereken gıdalar ise, yağlı, tuzlu, asitli içecekler ve hazır gıdaları hayatınızdan çıkarmalısınız.
İyi beslenmenin yanı sıra vücudunuzun iyi dinlenmesi ve yorgunluktan, stresten uzaklaşması gerekmektedir. Aşırı uyku sizi daha hareketsiz yapar ancak az dinlenmek de vücudunuzu halsiz bırakır. Bu nedenle uyku düzeninizi bozmamaya ve yeterli uyumaya dikkat edin. Uyku problemi olan kişilerin psikolojik olarak da huzursuz, aksi ve mutsuz olduğu görülmektedir.
Psikolojik açıdan üzgün, mutsuz, stresli olmak yaşam kalitenizi de olumsuz etkiler ve sağlığınızı bozar.
Sağlıklı yaşamın en önemli unsurlarından biri de spor yapmaktır. Spor yapan kişilerin daha esnek oldukları ve ağılarının hafifle dikleri görülmektedir. Spor özellikle, bel, bacak ve diz ağrılarına iyi gelir. Her sabah 20- 30 dakikalık bir yürüyüş de hemen hemen spor yapmak kadar değerlidir.
Güncel yaşamda en sık hastalık şikayetlerine bakıldığında temelinde stres, tükenmişlik, depresyon gibi psikolojik temelli rahatsızlıklar en başta yer almaktadır. Gerek iş yaşamında gerekse sosyal çevrenizde yaşadığınız problemler çözüme kavuşturulmadığından ve giderek büyüdüğünde bu durum kişilerin sağlığını bozmaktadır.
Temiz ve ferah bir yaşam alanı sizi daha mutlu ve canı tutar. Bu nedenle yaşam alanlarınızın her daim temiz ve steril olmasına özen gösterin.
Belli aralıklarla sağlık kontrollerinizi yaptırarak, erken önlem almaya çalışmalısınız. Özellikle aile bireylerinde kalıtsal hastalık varsa, bu konuda hassas olmalı ve dikkat etmelisiniz.
Alkol, sigara gibi zararlı maddeler sizi sağlık konusunda tehlikeye sokar. Bu nedenle bu alışkanlıklarınız varsa terkedin ya da azaltın. Vücudunuzu yormayan ve antioksidan görevi gören besinleri tüketmeyi tercih edin.